Frykter at for få P-plasser kan gi stengte butikker i Sandvika

Les artikkelen hos Budstikka: Frykter at for få p-plasser kan gi stengte butikker i Sandvika

For dårlig parkeringstilbud på gateplan kan føre til at noen butikker i Sandvika sentrum må stenge, advarer lederen for handelsstanden.

ADVARER: Altfor lav parkeringsdekning utfordrer forretningenes lønnsomhet, mener handelsstandsleder Jan-Fredrik Larsen. (Foto: Karl Braanaas)

Fire parkeringsplasser for hver 100 kvadratmeter forretning er minimumsnormen for å drive lønnsom handel i sentrum, mener Asker og Bærum handels- og servicebedrifters Forening.

Bærum kommune mente at halvparten burde holde, og la opp til to plasser i arbeidet med områdereguleringen for Sandvika. Men det er også for mye, mente Statens vegvesen, og varslet protest. Kommunen ga etter og reduserte normen til én plass for hver 100 kvadratmeter butikk.

LES OGSÅ: Frykter parkeringstrøbbel i «Nye Sandvika»

Ikke lenger drivverdig?

Handelsstanden er betenkt:

– Hestehandelen med parkeringsplasstallet for å få godkjent områdereguleringsplanen fører til at forretninger som skal skape liv i sentrum, ikke får drivverdige forhold, sier handelsstandsleder Jan-Fredrik Larsen.

Han forklarer parkeringsnormtallet på fire p-plasser for hver 100 kvadratmeter forretning slik: En forretning på 100 kvadratmeter må i gjennomsnitt omsette for 4 millioner kroner – mens en parkeringsplass genererer om lag 1 million i omsetning til de forretningene som parkeringsplassen betjener. Da er det korrigert for gående og syklende kunder og folk som parkerer uten å handle.

LES OGSÅ: Dyrere parkering med gratis app

26 p-plasser i sentrum

– Det finnes et tyvetall tilgjengelige parkeringsplasser på gateplan i Sandvika sentrum i dag. Det burde vært minst det dobbelte, alle som skråparkering, mener foreningen.

Gjester og besøkende til boliger og kontorer i sentrum sliter også med å finne parkeringsplass.

En oversikt fra kommunen viser at det i dag er 14 alminnelige p-plasser og to handikap-plasser i Rådmann Halmrasts vei, og ni alminnelige og én handikap-plass i Kinoveien – i alt 26 plasser.

LES OGSÅ: Glemt bankkort i p-automaten? Spør etter Mai-Lis

Gratis for el- og hydrogenbiler

I en sak om ny parkeringsforskrift som skal igjennom formannskap og kommunestyre denne uken vil rådmannen også innføre gratis parkering for el- og hydrogenbiler på kommunale p-plasser fra 1. januar 2017.

– Det er fint for miljøet men dårlig for sirkulasjonen på de få p-plassene vi har, mener Larsen.

– Hva kan konsekvensen bli for sentrumshandelen?

– En altfor lav parkeringsnorm utfordrer forretningenes lønnsomhet og jeg frykter at noen av dem må stenge fordi det ikke er nok parkeringsplasser tilgjengelig.

Larsen advarer mot å undervurdere handelens betydning i byutviklingen:

– Først må man sørge for å ha nok boliger, kontorer og forretninger, så kommer kulturen og folkelivet av seg selv.